Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Παιχνίδι εντυπωσιασμού


Δυνατό παίκτη σε τρισδιάστατη σκακιέρα θυμίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που οι δυτικοί παίζουν ντάμα. Η ένταση που προκλήθηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία δημιουργεί μία ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα αλά… «Τζέιμς Μποντ». 

Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τον τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών γυμνασίων στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου ΤΟΠΟΛ.

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον έχει ξεσπάσει νέος εμφύλιος με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα για «παθητική στάση».

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακ Κέην σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε: «Για να είναι ειλικρινής πιστεύω πως η παρούσα διεθνής πολιτική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πεντάχρονης ανέμελης σχέσης με τη Ρωσία. Είμαι απογοητευμένος αλλά όχι έκπληκτος». «Ο πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να έχει διαφορετικές ερμηνείες για το θέμα (σσ. ότι η αποστολή Ρώσων στην Κριμαία δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο), αλλά νομίζω πως δεν ξεγελάει κανέναν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει νωρίτερα: «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή λόγος να στείλουμε
στρατεύματα στην Ουκρανία. Όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον. Αυτό - αλήθεια είναι - πως θα ήταν η έσχατη επιλογή, εφόσον φθάσουμε σε ένα ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Κάτι που δεν επιθυμούμε, φυσικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο είπε: «Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν εκ νέου την προσήλωση τους στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», ενώ καταδίκασε την «επιθετικότητα της Ρωσίας», λέγοντας πως οι κινήσεις της είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Η γαλλική Le Figaro υποστηρίζει ότι το ρωσικό σενάριο στην Ουκρανία έχει ήδη γραφτεί από το Αφγανιστάν το 1979 μέχρι τη Γεωργία το 2008. «Μπορεί μάλιστα κάποιος να υποθέσει ότι η “ρωσική ειρήνη” δεν θα τελειώσει στην Κριμαία, αλλά θα καταλάβει και το 1/3 της Ουκρανίας.

Επίδειξη δύναμης
Ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Astrakhan, σύμφωνα με έκτακτο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.  Επίσης, το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Νovosti, επικαλούμενο τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Γεγκόροφ αναφέρει ότι οι Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από την περιοχή του Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ο οποίος πέτυχε το στόχο του στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν.

Η εκτόξευση αυτή έρχεται σε μία περίοδο ολοένα αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κριμαία και την απειλή της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στη γειτονική Ουκρανία.

Ενήμερη η Ουάσινγκτον για την εκτόξευση

Όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ 
ήταν ενήμερες από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να γίνει την Τρότη μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου