Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

«Κανένας επιζών»



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με το εξαφανισμένο Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αεροπορική εταιρεία ενημέρωσε τους συγγενείς των επιβατών, πως το αεροπλάνο προσέκρουσε στη θάλασσα και δεν υπάρχει κανένας επιζών.



Όπως μετέδωσε το βρετανικό Skynews, η εμπεριστατωμένη ανάλυση δεδομένων από δορυφόρο επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόταν εδώ και εβδομάδες η πλειοψηφία των συγγενών. Το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ370, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 8 Μαρτίου, συνετρίβη στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού στα ανοικτά της Αυστραλίας.

Σε μια σύντομη δήλωσή του, κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, επιβεβαίωσε τα όσα ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία, χωρίς ωστόσο να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά καίριων ερωτημάτων. Ουσιαστικά, δεν παρουσίασε κανένα καινούριο στοιχείο αναφορικά με το τι πραγματικά συνέβη και το που ακριβώς συνετρίβη το αεροπλάνο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αίθουσας.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας πρόσθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την τύχη του Boeing 777 θα παρουσιαστούν αύριο Τρίτη. Όπως έγινε γνωστό, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των συγγενών από το αεροδρόμιο του Πεκίνου και της Κουάλα Λουμπούρ στην Αυστραλία.

Ο ανταποκριτής του Skynews στην πρωτεύουσα της Κίνας τόνισε σε δηλώσεις του πως εκτυλίχτηκαν «απίστευτες εικόνες θλίψης και ανθρώπινου πόνου», όταν ανακοινώθηκε το νέο στους συγγενείς και ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Μαλαισίας.

«Άνθρωποι έκλαιγαν, μια γυναίκα ούρλιαζε και κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να παρηγορήσουν αυτούς που ήταν πεσμένοι στο έδαφος» είπε.

Η πτήση MH370 είχε εξαφανιστεί από τα πολιτικά ραντάρ σε λιγότερο από μια ώρα μετά την απογείωση από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας στις 8 Μαρτίου. Για εβδομάδες βρισκόταν σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση, με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά μέχρι να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, πως υπερσύγχρονο αεροσκάφος κατάφερε να εντοπίσει δύο αντικείμενα, τα οποία ενδεχομένως να ανήκουν στο «χαμένο» αεροπλάνο.

Η ανακοίνωση της εταιρείας
Το δράμα κορυφώθηκε όταν εκπρόσωπος των Μαλαισιανών αερογραμμών ανακοίνωσε στους συγγενείς των 239 επιβατών ότι «θα πρέπει να αποδεχτούμε πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εξαφανισμένη πτήση έχει χαθεί και ότι δεν υπάρχουν επιζώντες».

Το μήνυμα των Μαλαισιανών αερογραμμών
Το μήνυμα των Μαλαισιανών αερογραμμών
«Με μεγάλη θλίψη πρέπει να υποθέσουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η πτήση MH370 χάθηκε και ότι κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έχει επιζήσει. Πρέπει να αποδεχτούμε πως όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στον νότιο Ινδικό Ωκεανό» ανέφερε το μήνυμα.

Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχτηκαν στο ξενοδοχείο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι συγγενείς των θυμάτων. «Μας είπαν ότι όλες οι ζωές χάθηκαν» ανέφερε ένας από τους συγγενείς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο αντικείμενα, ένα στρογγυλό και ένα πολυγωνικό, 1.500 μίλια νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας. 

Όπως εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος της Μαλαισίας, η ανάσυρση των αντικειμένων από τη θάλασσα θα χρειαστεί χρόνο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Το επικρατέστερο σημείο της συντριβής
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, το αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.
Ειδικότερα, εξήγησε πως δεδομένα δορυφόρου, που παρουσιάστηκαν από τη βρετανική εταιρεία Inmarsat, δείχνουν πως η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του αεροπλάνου ήταν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

«Ως εκ τούτου, με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε πως σύμφωνα με τα νέα αυτά δεδομένα, η πτήση MH370 “έληξε” στο νότιο Ινδικό Ωκεανό» είπε.

«Πρόκειται για μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από οποιοδήποτε σημείο προσγείωσης» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Skynews, Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν πως η επιχείρηση ανάσυρσης των συντριμμιών θα διαρκέσει αρκετά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή, θέση που εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας.

Από την απογοήτευση στον... συναγερμό!
Το ό, τι η σημερινή ημέρα θα συνοδευόταν από δραματικές εξελίξεις δεν ήταν κάτι δεδομένο. Τα ξημερώματα οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν πως το αεροσκάφος P-8 Poseidon του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού -το πλέον εξελιγμένο ερευνητικό αεροσκάφος στον κόσμο- δεν κατόρθωσε να βρει τα «λευκά αντικείμενα», που είχε εντοπίσει κινεζικός δορυφόρος να επιπλέουν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη και ο προβληματισμός έγινε εντονότερος.

Ωστόσο, λίγο αργότερα σήμανε εκ νέου συναγερμός, καθώς ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι βρέθηκαν δύο νέα αντικείμενα, ένα κυκλικό γκριζοπράσινο και ένα ορθογώνιο χρώματος πορτοκαλί, στα δυτικά του Περθ. Ο Τόνι Άμποτ εξήγησε πως αυστραλιανό πλοίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή, όπου εντοπίστηκαν τα δύο αυτά αντικείμενα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πλήρωμα θα μπορέσει να τα ανασύρει εντός των επομένων ωρών.






















zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου