Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Θάνατος στα παγωμένα νερά



Περισσότεροι από 290 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο ενός νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού πλοίου τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Νότιας Κορέας, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των αγνοουμένων που είχε αναφέρει νωρίτερα.
Το πλοίο μετέφερε 477 άτομα (σ.σ.: ανάμεσά τους πολλοί μαθητές και δάσκαλοι), εκ των οποίων 164 έχουν διασωθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι της ακτοφυλακής. Τέσσερις άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 55, αφού το οχηματαγωγό παρουσίασε μεγάλη κλίση και ανατράπηκε σε κατά τα φαινόμενα ήρεμες καιρικές συνθήκες.

Το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Ασφάλειας και Δημόσιας Διοίκησης είχε ανακοινώσει πως 368 άνθρωποι είχαν διασωθεί και πως εξακολουθούσε να αγνοείται η τύχη 100, αλλά με νεότερη ανακοίνωσή του ανέφερε πως επρόκειτο για λανθασμένους υπολογισμούς.








Το πλοίο «Sewol» μετέφερε 477 επιβάτες και πλήρωμα καθώς και 150 οχήματα, σύμφωνα με τις κορεατικές λιμενικές αρχές, όταν άρχισε να γέρνει πολύ ενώ πλησίαζε στο νησί Ζεζού, περίπου 100 χλμ. νοτίως της κορεατικής χερσονήσου.



Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν το «Sewol» να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του. Λίγο αργότερα το πλοίο είχε ανατραπεί και πάνω από το νερό φαινόταν μόνο το εμπρός τμήμα του κύτους του.



Αρχικά αξιωματούχος του Λυκείου Ντανουόν στο Ανσάν, ένα προάστιο της Σεούλ, είχε δηλώσει πως και οι 338 μαθητές και οι δάσκαλοί τους διασώθηκαν και είναι ασφαλείς, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την ακτοφυλακή ή από άλλους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διάσωση.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους έκαναν εκδρομή στο Ζεζού, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.



Σήμα κινδύνου εστάλη από το πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή δεκάδων πλοίων και ελικοπτέρων.

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το τι έκανε το πλοίο να πάρει κλίση και να γείρει, αν και ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο YTN πως πριν το «Sewol» αρχίσει να βυθίζεται ακούσθηκε ένας «ισχυρός ήχος πρόσκρουσης και θόρυβος».

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε αργότερα πως ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός μέσα στο βυθιζόμενο οχηματαγωγό. Αξιωματούχος του νοσοκομείου Μόκπο Χανκούκ στην ηπειρωτική Νότια Κορέα δήλωσε πως άλλος ένας άνθρωπος απεβίωσε λίγο μετά τη μεταφορά του στη μονάδα εντατικής.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου