Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Mετέτρεψαν δάσος σε σκουπιδότοπο




Ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών αναμένεται να βρεθούν το πρωί της Τετάρτης-εκτός απροόπτου- ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς και οι επικεφαλής της εταιρείας «Γήγερτον Α.Ε.» καθώς κατηγορούνται για παράνομη κατάληψη, χρήση και ρύπανση δημόσιας και δασικής έκτασης.

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ του zougla.gr, τίθενται η έκταση που ανήκει στην Β΄ Ζώνη Υμηττού η οποία, αν και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο.



Έκαναν το δάσος σκουπιδότοπο
Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2010, όταν η «Γήγερτον» ανέλαβε την εργολαβία των οδοστρώσεων στο Δήμο Βύρωνα έναντι 3.000.000 ευρώ.

Όταν λοιπόν οι υπάλληλοι της εταιρείας άρχισαν να ξηλώνουν την υπάρχουσα άσφαλτο από τους δρόμους προκειμένου να τοποθετήσουν καινούργια, αντί να αποθέτουν τα μπάζα σε ασφαλή μέρη, τα πέταγαν σε... δασική έκταση και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Θέατρο Βράχων – Λατομεία Εργάνης».






(ΕΡΓΑΝΗ 20 Σεπτεμβρίου 2010: Λόφος από την άσφαλτο που ξηλώθηκε από τους δρόμους) 

Απόρροια των παραπάνω ήταν η περιοχή να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με παρατημένους κάδους, μπάζα, σκουπίδια και… κομμάτια πίσσας να συνθέτουν το σκηνικό παρακμής.

Παρέμβαση του Δασαρχείου

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν μετά την παρέμβαση του δασαρχείου, το οποίο κινητοποιήθηκε έπειτα από διάβημα διαμαρτυρίας επιτροπής πολιτών, οι οποίοι το 2010 κατέθεσαν αναφορά-καταγγελία στον Δασάρχη Πεντέλης.


(Μπάζα, σκουπίδια και άλλα οικοδομικά υλικά)

Σε αυτή ανέφεραν ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο, πετούν παρανόμως στην περιοχή μπάζα, σκουπίδια, κάδους και άλλα υλικά.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες μελών της Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού, τα καπάκια των κάδων που πετάχτηκαν στην έκταση είναι από κάδους που αγοράστηκαν το 2010 και κόστισαν στον δήμο 300.000 ευρώ!



«Η Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά, στα πλαίσια των γνωστών διευκολύνσεων της συναλλαγής και των καλών σχέσεων με πολλούς εργολάβους, χρησιμοποιούσε παράνομα και επί πολλά χρόνια όχι μόνο την συγκεκριμένη περιοχή της Εργάνης, αλλά και τον Κουταλά, όπως και την μικρή έκταση του υδραγωγείου, που είναι επίσης πάνω ακριβώς από την επίμαχη περιοχή της Εργάνης, για την εξυπηρέτηση εργολάβων οικοδομικών εργασιών, ως χώρο αποθήκευσης οικοδομικών υλικών διαφόρων επιχειρηματιών, σαν χώρο στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων, εσκαφέων και μηχανημάτων ποικίλης ύλης, για τα κοντέινερ άλλων εταιρειών, αλλά και την αποθήκευση υλικών του Δήμου» εξηγούν οι καταγγέλλοντες.



Όσον αφορά στην «Γήγερτον Α.Ε.», οι ίδιοι πολίτες του Βύρωνα επισημαίνουν ότι «από την παρανομία που έκανε κέρδισε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά», προσθέτοντας ότι «μέχρι να γίνουν οι καταγγελίες, το αρμόδιο Δασαρχείο και οι εντεταλμένοι δασοφύλακες δεν έκαναν τίποτα και με τη στάση τους, στην ουσία, συγκάλυπταν μεθοδικά τις παρανομίες της δημοτικής αρχής».

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου