Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΣΟΔΩΝ



Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού, όπως φέρεται να προέκυψε από την έκτακτη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Νωρίτερα, ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο zougla.gr, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, αλλά επεσήμανε πως εντός της ημέρας θα εκδώσει ανακοίνωση. Η απάντησή του ήταν λακωνική, με τον ίδιο να δείχνει πως δεν επιθυμεί να μιλήσει πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και την έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε: «Χάρη, πρέπει να φύγεις». «Ναι Γιάννη, φεύγω» απάντησε κατά πληροφορίες στον Γιάννη Στουρνάρα ο πρώην- πλέον- Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.



Πάντως, προηγήθηκε ένα μπαράζ συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και το πρωί της Πέμπτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε στον Χάρη Θεοχάρη χθες το μεσημέρι: «Χάρη θέλω την παραίτησή σου», για να πάρει την απάντηση: «Θα σου απαντήσω αύριο (σ.σ. την Πέμπτη) το απόγευμα». Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο κ. Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο. μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.
Οι δύο άνδρες είχαν επίσης σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί, από την οποία φέρεται να κλείδωσε η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.

Πάντως, τα σενάρια των τελευταίων 24 ωρών ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει τη δυνατότητα αποχώρησης του Χάρη Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία Εσόδων, παράλληλα με τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Για το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Θεοχάρη, η οποία έλαβε τη μορφή της παραίτησης, έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βρυξέλλες αλλά και η τρόικα. Επιπλέον, η αλλαγή στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων θα συνοδευτεί και με ευρύτερες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.

Στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχάρη διέρρεαν από χθες αργά το βράδυ ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο ο ΓΓ να μην παραιτηθεί, καθώς κατά πληροφορίες, είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την κριτική του Μεγάρου Μαξίμου και φέρεται να θεωρεί πως δεν αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο που επιτέλεσε τους τελευταίους 18 μήνες ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με συνεργάτες του, χωρίς την απαραίτητη πολιτική στήριξη δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, και στη βάση αυτή ο κ. Θεοχάρης αισθανόταν όλο το προηγούμενο διάστημα «αποδυναμωμένος».

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός - Κλειδί ο νέος ΥΠΟΙΚ
Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Κλειδί αποτελεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, που αναζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να είναι πολιτικό στέλεχος και να μπορεί να σταθεί στη διαπραγμάτευση αλλά και έναντι της Βουλής και, κυρίως, των πολιτών. Με όνομα, επιπλέον, που δεν θα είναι άγνωστο στους πιστωτές αλλά, αντιθέτως, θα προκαλεί συνειρμούς αξιοπιστίας και θα είναι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πολιτική και δημοσιογραφική «αγορά» διακινούνται πολλά σενάρια ως προς το πρόσωπο του διαδόχου του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, συχνότερα για να διαψευστούν ύστερα από λίγες ώρες, μέσω των ίδιων διαύλων. Μόνον τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν γραφτεί τα ονόματα των κ. Ν. Δένδια, Μ. Βορίδη, Χρ. Σταϊκούρα και άλλων, οι οποίοι πιθανότατα θα είναι στην κυβέρνηση, όχι όμως απαραιτήτως στο γραφείο της οδού Νίκης. Άλλοι, πάλι, επεδίωκαν να διαγνώσουν αν το «κοστούμι» που περιγράφει το Μαξίμου ταιριάζει σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ενδεικτικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ή ακόμη και σε πολιτικούς της Ν.Δ. που βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί του μη κομματικού Στουρνάρα, ο νέος υπουργός θα είναι στέλεχος της Ν.Δ. και συνεπώς θα προσμετρείται στους «γαλάζιους» του νέου σχήματος, επιτρέποντας έτσι και στον κ. Βενιζέλο να πετύχει την παρουσία ενός - δύο στελεχών επιπλέον στο νέο σχήμα, χωρίς να μεταβληθούν επί της ουσίας οι συσχετισμοί μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν μάταια ένα «σήμα» από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την τύχη τους, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι λίγο μετά το μεσημέρι, χθες, σήμανε συναγερμός στα πολιτικά γραφεία, καθώς φήμες ήθελαν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο (σ.σ.: οι οποίοι παρευρέθησαν χθες στο δείπνο της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων) να ανακοινώνουν άμεσα τις όποιες αλλαγές. «Οι αλλαγές δεν θα γίνουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες» σχολίαζε, λίγο αργότερα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραπέμποντας σαφώς την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής του Αγ. Πνεύματος ή την αμέσως επόμενη ημέρα.

Με τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά όχι μόνον, συνδέεται και η λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη

zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Πιστεύω οτι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτα σημαντικό θα το καταλάβετε αμέσως αυτός που θα έπρεπε οπωσδήποτε πρώτα να παραιτηθεί είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή