Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Κάντε περίπατο στην ακρογιαλιά



Τελικά, τραγούδια, καρτ ποστάλ και καλλιτεχνικές απεικονίσεις έχουν δίκιο: η ακρογιαλιά είναι το φυσικό περιβάλλον που μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί περισσότερο απ’ όλα... σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 


Επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής & Ανθρώπινης Υγείας, το οποίο ανήκει στο Κολέγιο Ιατρικής & Οδοντιατρικής Peninsula των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Πλίμουθ, εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων υπαίθριων χώρων σε 2.750 εθελοντές. 

Το συμπέρασμά τους ήταν πως δίπλα στη θάλασσα οι εθελοντές τους είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ψυχική ανάταση απ’ ό,τι όταν έκαναν μία βόλτα στην εξοχή ή βρίσκονταν σε ένα αστικό άλσος.

Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Ουάιτ, το εύρημα αυτό ίσως αντανακλά μία «εγγενή προτίμηση» προς την θέα και τους ήχους του νερού. 

Η μελέτη βασίσθηκε στις αντιδράσεις που είχαν οι 2.750 εθελοντές όταν βρίσκονταν σε διάφορες ακρογιαλιές, εξοχικές τοποθεσίες και πάρκα. 

Αν και όλοι οι υπαίθριοι χώροι ανανέωναν ψυχικά τους εθελοντές, την μεγαλύτερη αίσθηση ευχαρίστησης αποκόμιζαν όταν περπατούσαν δίπλα στη θάλασσα, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία τους, ο τόπος κατοικίας τους και το αν βρίσκονταν στις παραλίες μόνοι ή με παρέα.

Στην πραγματικότητα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ένας περίπατος στην ακρογιαλιά περιγράφηκε ως η πιο θετική εμπειρία – ένας χαρακτηρισμός που δόθηκε τόσο από τους εθελοντές οι οποίοι έκαναν συχνά πεζοπορία όσο και από εκείνους που διήγαν καθιστική ζωή. 

Την μεγαλύτερη ευχαρίστηση αποκόμιζαν όσοι εθελοντές πήγαιναν βόλτα στην παραλία μόνοι τους. 

Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί ακριβώς ασκεί τόσο μεγάλη επίδραση στον ψυχισμό μας η θάλασσα, αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις. 

Μία είναι πως μας επηρεάζουν θετικά ο τρόπος με τον οποίο «παίζει» το φως στο νερό και οι ήχοι του νερού. Μπορεί επίσης να έχουμε συσχετίσει τη θάλασσα με ευχάριστες αναμνήσεις, λ.χ. της παιδικής ηλικίας. 

Όπως και να ‘χει, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως η επαφή με τη φύση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προασπίσει την σωματική μας υγεία. 

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις ωφέλιμες επιδράσεις της επαφής μας με τη φύση, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να στραφούν οι έρευνες προς άλλη κατεύθυνση και αντί να συγκρίνονται το αστικό με το φυσικό περιβάλλον, να εξεταστούν οι επιδράσεις των διαφορετικών μορφών φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία και στην ευεξία», είπε ο δρ Ουάιτ.
tromaktiko.gr

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχα αυτά που αναφέρονται, διότι είναι αλήθεια. Όμως δε μπορούμε εμείς στην Αρτέμιδα να απολαύσουμε την παραλία της.
    Συνήθιζα να περπατώ πιο πολύ το καλοκαίρι από το κέντρο, μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Αυτή η παραμυθένια αμμουδιά είναι καταπατημένη από μαγαζάτορες της συμφοράς, που έχουν καταλάβει χώρους, με εγκαταστάσεις που απαγορεύονται από το Νόμο, δηλαδή ηχεία , μπαρ, κουζίνες(!), κατασκευές ολόκληρες και τόσα άλλα.
    Μπροστά στα μάτια μας, τρέχουν αυλάκια με απόνερα και αγωγούς με λύματα των μαγαζιών τους, εκεί που κάνει ο κόσμος μπάνιο.
    Πρωί-πρωί, περπατάς και η μύτη σου αντιλαμβάνεται κάθε τόσο και μια περίεργη μπόχα, που εξαφανίζει την αύρα!
    Περπατάς και από το πρωί-πρωί οι αθεόφοβοι, ξεκινούν τη λειτουργία του μαγαζιού τους βαρώντας μουσική με τα μπάσα, που εξαφανίζουν τον ήχο του κύματος...
    Κάποιοι έχουν στήσει σιδηροδοκούς και φιλέ για παράνομα γήπεδα γιατί έτσι τους βολεύει. Στην υπέροχη αμμουδιά διάσπαρτες σημαίες με το όνομα των μαγαζιών τους ή με τη φίρμα κάποιας μπύρας, ακόμα και κολλητά με τους αρχαιολογικούς χώρους.
    Ένα γνωστό μάρκετ-κρεοπωλείο έχει κανονικότατα κάμποσα τετραγωνικά στη δημόσια παραλία και άλλος παρακάτω ολόκληρη επέκταση ταβέρνας! Ένας έχει και το βόθρο του σε δημόσιο χώρο!
    Στο χορό της αυθαιρεσίας και κάποιοι κάτοικοι, που επεκτείνουν τις αυλές τους στην αμμουδιά...

    Κρίμα για αυτόν τον υπέροχο τόπο, την Αρτέμιδα!

    ΑΙΣΧΟΣ ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή