Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την απότομη πολυφαγία που ακολουθεί τις ημέρες του Πάσχα, αυξάνει τα παθολογικά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες.
Χαρακτηριστικό των εορτών είναι η
πολυφαγία (γεύματα και δείπνα τόσο στο σπίτι μας όσο και σε φιλικά σπίτια, αλλά στους χώρους εργασίας, πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και υπερβολική (κάποιες φορές) κατανάλωση οινοπνεύματος. Είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι κατά τη διάρκεια των εορτών - από το Μεγάλο Σάββατο ως την Κυριακή του Θωμά - αυξάνεται η προσέλευση των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.
Αυτή η αύξηση, που παρατηρείται κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 30% του μέσου όρου προσελεύσεως κατά τη διάρκεια του έτους.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν άτομα που για θρησκευτικούς λόγους απείχαν από συγκεκριμένες τροφές για κάποιες εβδομάδες, οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή, καθώς και εκείνα τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες.
Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι κατά σειρά σοβαρότητας και κατά συχνότητα.
Το καρδιακό επεισόδιο
Η διαβητική απορύθμιση
Η υπερτασική κρίση
Η παγκρεατίτιδα
Η Χολοκυστίτιδα
Η τροφική δηλητηρίαση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστρίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα
Η ηπατίτιδα
Έτσι λοιπόν τις ημέρες αυτές παρατηρείται αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης), εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες) και απορύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Κάποια από τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας μπορούν να παρουσιαστούν σε τόσο σοβαρή μορφή, ώστε να κινδυνέψει η ζωή του παθόντος.
Πολλές τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται ακριβώς για αυτό το λόγο τις γιορτινές ημέρες, λόγω της πλημμελούς προσοχής που δείχνουμε αλλά και της βιασύνης μας στο να τελειώσουμε. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που εμπλέκονται στις τροφικές δηλητηριάσεις είναι η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter jejuni) και το κλωστρίδιο (Clostridium perfingens).
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στην καθαριότητα και την υγιεινή τόσο των χεριών μας και των σκευών μαγειρέματος, όσο και στην ποιότητα των αγοραζόμενων προϊόντων.
Οδηγίες
Οι διαβητικοί ενημερωθείτε από το γιατρό σας αν πρέπει να τροποποιήσετε την αγωγή σας.
Το Μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης.
Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα.
Το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήστε το γλυκό για την επομένη. Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωϊ ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά.
Μαγειρέψτε απλά, χωρίς μεγάλες ποσότητες αλατιού, βουτύρου ή μπαχαρικών.
Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ, μπαχαρικών και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι και τυποποιημένων φαγητών. Μην καταναλώσετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους.
Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι.
Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή.
Μασάτε καλά τις τροφές και αποφύγετε να τρώτε γρήγορα. Κοιμηθείτε μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά.
Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία και την υπερκόπωση.
Η αλλαγή καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορύθμιση του σακχάρου. Ορισμένοι διαβητικοί θα χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων (ινσουλίνη) και συμπληρωματικές οδηγίες.
Οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς να αποφύγουν την κατάχρηση αλατιού, τσιγάρου και μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.
Συμπέρασμα
Διαβητικοί, καρδιοπαθείς, υπερτασικοί, άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή συκώτι, μεγάλη προσοχή. Μη χαλάτε τη συνηθισμένη σας δίαιτα. Με όποιο σύμπτωμα μη γίνετε αυτοδίδακτοι γιατροί και Όχι συμβουλές από τον φαρμακοποιό ή τον γείτονα αλλά Μόνο από τον γιατρό σας.
Καλό Πάσχα
… και με υγεία του Θωμά.
Αντώνης Χρ. Γεωργάκης
Ειδικός Καρδιολόγος
www.mesogianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου