Απαγορευτικό στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, λόγω αιθαλομίχλης, ετοιμάζεται να επιβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στα ελληνικά νοικοκυριά. Το μέτρο θα εφαρμόζεται από τρεις έως 15 ημέρες στην καρδιά του χειμώνα, κάθε φορά που παρατηρούνται μεγάλες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων -άνω των 150μg/m3- στην Αττική και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις... καμινάδες! Η νέα ρύθμιση που προωθείται - για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας - περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής τιμής του πετρελαίου οι καταναλωτές επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι οποίοι είναι μεν φθηνότεροι, όχι όμως φιλικοί προς το περιβάλλον.
Το νέο μέτρο θα προωθηθεί μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τίτλο «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», που ετοίμασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με έξι συναρμόδια υπουργεία.
Την Τρίτη, υπεγράφη και η ΚΥΑ από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Η ρύθμιση προωθήθηκε για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς, με προθεσμία το τέλος του μήνα.
Πάντως, σύμφωνα με την προς υπογραφή ΚΥΑ, κατά την περίοδο που οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα κυμαίνονται από 100 έως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τζάκι θα υπάρχει στάδιο προειδοποίησης, με την οποία θα παροτρύνονται να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. πετρέλαιο, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.).
Στο πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης περιλαμβάνονται ακόμη:
α) συστάσεις προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κ.λπ. (πάνω από 50 μg/m3)
β) περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3 ) και
γ) περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).
Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Διευκρινίσεις για το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που μεταξύ άλλων αφορά και την πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, αναφέροντας ότι αφορά περίπτωση έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης επεισοδίων αιθαλομίχλης.
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του, η πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών και η σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης, αφορά ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων (με βάση την περυσινή εμπειρία 1-2 φορές) και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο προβλέπεται και πρωτίστως θα εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτήρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ με την έκδοση της απόφασης επιτυγχάνονται:
- Ο καθορισμός των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών,
- Ο προσδιορισμός των μέτρων που δύνανται να αποφασίζονται κατά περίπτωση (σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ),
- Η ενημέρωση και η προστασία του πληθυσμού για τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της υγείας όλων, και
- Ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις επεισοδίων».
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου