Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επιχείρηση "μπουλντόζα" στα αυθαίρετα



Έως το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα που δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο 4178/2013 του ΥΠΕΚΑ. 

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει - κατά κάποιο τρόπο- τη δημιουργία ενός «point system» αυθαιρέτων. Όσα κτίσματα, δηλαδή, βρίσκονται στον αιγιαλό, στην παραλία, σε αρχαιολογικούς ή δασικούς χώρους θα συγκεντρώνουν περισσότερους «πόντους κατεδάφισης» και θα βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των κατεδαφιστέων παράνομων κτισμάτων.



Με αυτόν τον τρόπο, το ΥΠΕΚΑ -για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια- επιχειρεί να αναμορφώσει το καθεστώς κατεδάφισης αυθαιρέτων, με στόχο τον περιορισμό των λογής-λογής «παρεμβάσεων» των δημόσιων υπαλλήλων.

Περισσότερα από 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης
Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτήν τη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς ήδη υπάρχουν περισσότερα από 3.000 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων. Από αυτά απειροελάχιστα έχουν εκτελεστεί, ενώ νωπή παραμένει η παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, το περασμένο καλοκαίρι, όταν επιχειρήθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του 2014, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαθέτει αεροφωτογραφίες για όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων θα αποδεικνύονται οι αυθαίρετες κατασκευές που δημιουργήθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι οριογραμμές του αιγιαλού και της παραλίας, όπως και οι δασικές ζώνες, η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αυτές τις «γκρίζες ζώνες» θα εξαρτάται από τον… πατριωτισμό των κατά τόπους Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

Πάντως, ήδη έχουν εγκριθεί, μέσω του Πράσινου Ταμείου, έργα προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ που αφορούν στην κατεδάφιση αυθαιρέτων στις περιοχές Φτελιά, Αγ. Στέφανος, Πουλί, Λία, Όρνος της Μυκόνου, καθώς και σε Αστυπάλαια, Νάξο, Αργολίδα-Αρκαδία-Κορινθία και Αιτωλοακαρνανία-Αχαΐα-Ηλεία.

Ποια κτίσματα παραμένουν στο απυρόβλητο
Αυθαίρετα σπίτια που δεν βρίσκονται στον αιγιαλό, στην παραλία, σε δασική ή αρχαιολογική ζώνη και έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 δεν απειλούνται με κατεδάφιση. 

Επίσης, με 500 ευρώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να «τακτοποιήσουν» αυθαιρεσίες σε κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975, ενώ πληρώνοντας το 15% του ενιαίου προστίμου και παράβολο μπορούν να «ξεπλύνουν» αυθαιρεσίες σε κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από την 01/01/1983. Για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγή χρήσης που πραγματοποιήθηκε από 01/01/1983 έως 31/12/2003 καταβάλλεται το 80% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Τέλος, για αυθαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 31/12/2003 και πριν από τις 28 Ιουλίου 2011 καταβάλλονται πρόστιμο και παράβολο.

Σημειώνεται ότι κατά του νέου νόμου (4137/2013) έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες και κινήματα σε όλη τη χώρα, με το σκεπτικό ότι η διαδικασία της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου