Την πόρτα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρόκειται να περάσει ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης και οι άλλοι κατηγορούμενοι για την «υπόθεση Αλαφόκαστρο» στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού και των Δελφών.Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας κατηγορούνται ότι συνέταξαν ένα τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο εμφανιζόταν ψευδώς ότι το εδαφικό τμήμα, συνολικού εμβαδού 20.034,57 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Τουμπανάρια στη Φωκίδα αποτελούσε ιδιωτική έκταση, μη δασική, και ότι βρισκόταν εκτός αρχαιολογικού χώρου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Υπόθεση Αλαφόκαστρο
Η υπόθεση ξεκινά τον Οκτώβριο του 2003, όταν ο τότε δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής μεταβίβασε στη θυγατέρα του οικόπεδο στην περιοχή Κορομηλιά-Τουμπανάρια του Παρνασσού ως γονική παροχή, με συμβόλαιο που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Ιτέας και πρώην δήμαρχος Ιτέας Αριστείδης Παπαλάιος με το συνοδεύον τοπογραφικό διάγραμμα να εμφανίζει το οικόπεδο μέσα στη β΄ ζώνη του αρχαιολογικού χώρου Δελφών.
Τον Δεκέμβριο του 2003 προσκομίστηκε στον ίδιο συμβολαιογράφο νέο τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Νικολάου Φουσέκη, πρώην δημάρχου Άμφισσας και νομάρχη Φωκίδας και νυν δημάρχου Δελφών .
Στο νέο τοπογραφικό διάγραμμα εμφανιζόταν το οικόπεδο εκτός αρχαιολογικού χώρου να συνορεύει με αγροτικούς δρόμους περίπου 80 μέτρων. Έτσι ήταν πλέον δυνατή η κατάτμηση του οικοπέδου και η πώλησή του σε πολύ μεγαλύτερη αξία.
Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας το 2007, όταν έγιναν καταγγελίες για τα ανεγειρόμενα κτίρια, και από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη που παρουσίαζαν τα τοπογραφικά διαγράμματα.
Οι ανεγειρόμενες στο εν λόγω οικόπεδο κτιριακές εγκαταστάσεις, ιδιοκτησίας της εταιρείας«Δάβαρης – Αράχωβα ΕΠΕ» και του κ. Γ. Ζωγραφάκη, δεν είχαν τοποθετηθεί έξω από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπως εμφανίζονταν στα σχέδια που αποδέχθηκαν από κοινού οι τρεις επικεφαλής των όμορων Δήμων, ο ένας ως ιδιοκτήτης, ο άλλος ως συμβολαιογράφος και ο τρίτος ως μηχανικός, αλλά εξολοκλήρου μέσα στη ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.
Λόγω της ευρείας δημοσιοποίησης του θέματος, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε επανειλημμένους επιτόπιους ελέγχους και με διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού, με τελική κατάληξη και συμπέρασμα ότι τα κτιριακά συγκροτήματα της περιοχής Τουμπανάρια-Αλαφόκαστρο του Παρνασσού βρίσκονται καθ' ολοκληρίαν εντός αρχαιολογικού χώρου.
Έτσι, το 2008 το Υπουργείο Πολιτισμού ανακάλεσε τις εσφαλμένα εκδοθείσες εγκρίσεις οικοδομικών αιτημάτων από πλευράς αρχαιολογικού νόμου προς την εταιρεία Δάβαρης – Αράχωβα ΕΠΕ και ενημέρωσε ότι οι οικοδομές Γ. Ζωγραφάκη είναι και αυτές εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Με την ανάκληση των ως άνω εγκρίσεων οι οικοδομικές άδειες έπαψαν να ισχύουν και η Πολεοδομία Φωκίδος ανακάλεσε τις πέντε οικοδομικές άδειες που είχε χορηγήσει στην εταιρεία Δάβαρη, αφού οι κατασκευές αυτές χωρίς οικοδομικές άδειες ήταν αυθαίρετες.
Το 2013 η Πολεοδομία συνέταξε πρωτόκολλα αυθαιρέτων με τον νέο νόμο 4178/2013, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι η Πολεοδομία Φωκίδας δεν ενημέρωσε ούτε το Υπουργείο, ούτε τις περιφερειακές υπηρεσίες του για τις αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή Τουμπανάρια-Αλαφόκαστρο.
Τελικά η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης και η συνέχεια πρόκειται να δοθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Οι φήμες γύρω από την τροπολογία περί ασύλου των αιρετών
Σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), αν κάποιος αιρετός αυτοδιοικητικός, οποιασδήποτε βαθμίδας, έχει παραπεμφθεί επίσημα για κακούργημα, τότε εντός 30 ημερών από τη γνωστοποίηση της παραπομπής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκπίπτει του αξιώματός του.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προηγούμενος νόμος έδινε το δικαίωμα σε υπόδικους να συμμετέχουν σε εκλογές κανονικά και να έχουν κώλυμα μόνο μετά την οριστική και τελεσίδικη καταδίκη τους για κακουργηματικές πράξεις.
Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει μια φημολογία για το εάν και κατά πόσον ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης θα επανέφερε ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου τη δυνατότητα του εκλέγεσθαι σε υπόδικους εν ενεργεία ή εν αναμονή δημάρχους.
Πρόσφατα, εξάλλου, αποσύρθηκε μια τροπολογία που πέρασε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης και αποκάλυψε το zougla.gr, η οποία ουσιαστικά παρείχε προεκλογικό άσυλο στους εν ενεργεία αιρετούς για να μην παραιτηθούν εφόσον σφίξει γύρω τους ο κλοιός της Δικαιοσύνης. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις βουλευτών άλλων κομμάτωναποσύρθηκε.
Η επιστολή του καταγγέλλοντα προς την Πόπη Γερακούδη
Ο πολιτικός μηχανικός Στέλιος Σχοινάς είναι ο πολίτης ο οποίος κατήγγειλε τις παρανομίες στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Πρόσφατα, λοιπόν, έστειλε και μια επιστολή στη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πόπη Γερακούδη, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου