Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ



Αν πάτε σε ένα καφέ να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή σε μια τοποθεσία του ξενοδοχείου, το αεροδρόμιο ή άλλο, ελέγξτε το πίσω μέρος του υπολογιστή. 
Αν αυτό το interface είναι συνδεδεμένο με το καλώδιο του πληκτρολογίου, καταγράφει ό, τι πληκτρολογείτε, δηλαδή: τοποθεσίες που επισκέπτεται με τους κωδικούς πρόσβασης, τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, κλπ.
Έκανα λοιπόν μια μικρή γύρα στο Ιντερνέτ, ρώτησα και πέντε φίλους της πληροφορικής και η απάντησή είναι…

ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΑ και έχει βάση αληθείας. Αυτό είναι ένα hardware keylogger, από τα πλέον ύπουλα συστήματα υποκλοπής για Η/Υ, το οποίο καταγράφει τα πατήματα του πληκτρολογίου και μάλιστα από το πρώτο δευτερόλεπτο που ανοίγει ο υπολογιστής. Δεν ανιχνεύεται με λογισμικά προστασίας για ιούς, δεν αποτρέπεται με χρήση κρυπτογραφίας, δεν ανακόπτεται από τείχη προστασίας (firewalls). Είναι εύκολο στην εγκατάσταση και εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί η χρήση του δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Είναι κάτι από το οποίο πρέπει να φυλάγεστε.
Αν λοιπόν εντοπίσετε κάτι τέτοιο ειδοποιήστε τις αρχές και σε κάθε περίπτωση φροντίστε να μην επιστρέψει στα χέρια του “ιδιοκτήτη” του.
Προσοχή όμως, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε έναν δημόσιο υπολογιστή για συναλλαγές με κωδικούς κλπ, δεδομένου ότι υπάρχουν και προγραμματάκια που κάνουν την ίδια δουλειά με το συγκεκριμένο interface. Αυτά τα software keylogger (προγραμματάκια) μπορεί να είναι εγκατεστημένα στον δημόσιο υπολογιστή και δεν ανιχνεύονται ούτε με το μάτι οπότε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου