Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

«Όχι» από το Πρωτοδικείο σε νέες κάλπες

«Όχι» σε νέες κάλπες στον δήμο Ιάσμου είπε χθες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, το αρμόδιο δικαστήριο για την εξέταση των ενστάσεων, που είχαν υποβάλει οι πρωταγωνιστές της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης. Είχε προηγηθεί χρονικά η υποβολή ένστασης από τον πρώην δήμαρχο, κ. Κυριάκο Αμούτζα, ο οποίος αμφισβητούσε τη νομιμότητα της συμμετοχής του κ. Σαΐτ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, αμφισβητώντας κατ’ επέκταση συνολικά το κύρος της εκλογικής διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι ο κ. Ερντογάν, μετά από την περιπέτεια που αντιμετώπισε στη διαδικασία ανακήρυξης των συνδυασμών, προέβη σε διορθωτικές κινήσεις, με αλλαγές και αντικαταστάσεις υποψήφιων συμβούλων. Αιχμή των επιχειρημάτων, που περιλάμβανε η ένσταση του κ. Αμούτζα, ήταν κυρίως η μη εξασφάλιση της προβλεπόμενης ποσόστωσης γυναικών στο ψηφοδέλτιο
του συνδυασμού «Ενωτική Κίνηση», ενώ επιπροσθέτως γινόταν μνεία στην απουσία υπογεγραμμένων υπεύθυνων δηλώσεων από υποψηφίους συμβούλους, αλλά και στην απουσία παραβόλων σε μια σειρά από φακέλους υποψηφίων. Το αίτημα, ουσιαστικά, στην ένσταση του κ. Αμούτζα ήταν να ακυρωθούν οι εκλογές, στις οποίες έλαβε μέρος ο συνδυασμός του κ. Ερντογάν, και εξαιτίας αυτού να μην αναγνωριστεί η επικράτηση και επανεκλογή του κ. Ισμέτ Καδή. Από την πλευρά του, ο επανεκλεγείς δήμαρχος, κ. Καδή, απάντησε με υποβολή αντένστασης, για να υπερασπιστή το κύρος των εκλογών του Μαΐου και για να αποτρέψει το ενδεχόμενο της επαναπροσφυγής στις κάλπες.

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών κατατέθηκαν υπόψιν των δικαστών του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου την Τετάρτη 16 Ιουλίου. Στη αίθουσα του δικαστηρίου είχαν παραβρεθεί οι δύο από τους τρεις εμπλεκόμενους, ο κ. Αμούτζας και ο κ. Ερντογάν, ενώ ο κ. Καδή εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Ο χρόνος που ορίστηκε αρχικά για την έκδοση της απόφασης ήταν δύο με τρεις εβδομάδες, αλλά η αγωνία των άμεσα ενδιαφερόμενων παρατάθηκε σημαντικά. Τελικά, η κρίσιμη απόφαση έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι, προκαλώντας χαμόγελα στο «στρατόπεδο» του κ. Ισμέτ Καδή και απογοήτευση στους συνεργάτες και τους οπαδούς του κ. Κυριάκου Αμούτζα. Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του κ. Αμούτζα, κάνοντας δεκτή την αντένσταση του κ. Καδή, και έδωσε τέλος στα όποια σενάρια επανάληψης των δημοτικών εκλογών στον Ίασμο.

Η νέα δημοτική αρχή, καθώς επίσης οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δήμου Ιάσμου, πρόκειται να ορκιστούν κανονικά την προσεχή Πέμπτη, 28 Αυγούστου. 
http://www.paratiritis-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου