Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τι συζητήθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

ypeka siskepsi

Τίποτα δεν άλλαξε στις προθέσεις της πολιτείας σχετικά με το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι!

Παρά τις αποφάσεις των δημοτικών και τοπικών Συμβουλίων Σπάτας - Αρτέμιδας και Ραφήνας, σύμφωνα με αποκλειστικές και απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr, το υπουργείο εμμένει στον σχεδιασμό για τη δημιουργία του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.
Το γεγονός αυτό επαναβεβαιώθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων.
Μπορεί τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη να αφορούσαν το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών (χρονοδιάγραμμα, εκκρεμή ζητήματα), τις νέες εγκαταστάσεις σε Πελοπόννησο και Αττική, τα επικίνδυνα απόβλητα (Αδειοδότηση Χώρων) και την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου για την ανακύκλωση, όμως δεν ήταν δυνατόν η συζήτηση να μην... περάσει και από τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρουσαν για μιαν ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου αφού όπως αναφέρουν οι ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατάθεση προσφυγών οι οποίες θα οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων στο ελληνικό κράτος για τους οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων οι οποίοι δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό».
Κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα αφού είναι σαφές και προαποφασισμένο από την κυβέρνηση ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν τα μετακυλιστούν στους δήμους δεδομένου ότι θεωρείται δική τους ευθύνη η μη υλοποίηση των σχετικών έργων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης σύσκεψης, ούτε μια φορά δεν τέθηκε ζήτημα υποχώρησης στον σχεδιασμό για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι ενώ επισημάνθηκε, πολλές φορές, ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς των λυμάτων στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας!
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Εθνικός Συντονιστής για τα Απόβλητα, Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι Περιφερειάρχες Αττικής Γιάννης Σγουρός και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής και Γιάννης Κουνινιώτης και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδας, Francesco Amodeo.

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά και δεν μπορεί να έγινε καμιά αναφορά στο Πλατύ Χωράφι γιατί δεν υπάρχει σαν επιλογή επειδή είναι προαπαιτούμενη η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών -Δήμων.Και φαίνεται ακόμα μια φορά η υποκρισία για τα δήθεν πρόστιμα αφού αφορούν όλους τους δήμιυς ανώ των 15000 που είναι εκατοντάδες και όχι μόνο Σπάτα-Αρτέμιδα και Ραφήνα-Πικέρμι.Η σύσκεψη για όλα τα απόβλητα ,απορρίματα κλπ δηλώνει ότι δεν είναι μόνο το ΚΕΛ αλλά και η χρυσοφόρος όρνις επεξεργασίας απορριμάτων,σταθμών συγκέντρωσης κλπ που είναι στο επίκεντρο.Και η παντελής απουσία πρωτοβάθμιων αυτοδιοικητικών ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
    Και φυσικά αυτοί οι κύριοι δεν είναι η Πολιτεία χωρις την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή