Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Διπλή περιβαλλοντική διάκριση για το Ελ. Βενιζέλος


Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων.Πρώτη θέση στην κατηγορία Οργάνωση και Διοίκηση - Βραβείο για την προστασία της ΒιοποικιλότηταςΔύο σημαντικές διακρίσεις για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών περιελάμβαναν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2013-14, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ). Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας αποδόθηκε η 1η θέση στην κατηγορία «Οργάνωση και Διοίκηση», ενώ για τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματά του για την προστασία της βιοποικιλότητας σε οικοσυστήματα της περιοχής των Μεσογείων, το αεροδρόμιο τιμήθηκε με το ειδικό Βραβείο Βιοποικιλότητας.


Τα Βραβεία Επιχειρήσεων για το περιβάλλον αποδίδονται πρωτίστως σε φορείς και οργανισμούς που αναπτύσσουν επιτυχημένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελούν πρόκριμα για συμμετοχή στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμό των European Business Awards for the Environment. Η επιτροπή αξιολόγησης συστάθηκε από τον ΠΑΣΕΠΠΕ, ο οποίος σε συνεργασία με εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιστημονικών φορέων, συντόνισε για 5η συνεχή φορά το διαγωνισμό και τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η 5η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το βραβείο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών επέδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σταθερή προτεραιότητα, όχι μόνο για την εταιρεία αεροδρομίου, αλλά και για το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών συστάθηκε το 1996, αμέσως μετά την ίδρυση της εταιρείας και σήμερα στελεχώνεται με 13 επιστήμονες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως ο θόρυβος, η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα, το νερό και η επεξεργασία λυμάτων, τα απορρίμματα και η ανακύκλωση, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΔΑΑ συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία Airport Carbon Accreditation, με πιστοποίηση ήδη στο τρίτο στάδιο (Βελτιστοποίηση), έχοντας καταφέρει μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 25% (αντιστοιχεί σε μείωση εκπομπών κατά 16.800 τόνους CO2) μεταξύ 2005 και 2013, ενώ έχει κατασκευάσει και λειτουργεί από το 2011 το πιο μεγάλο ενιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο (8MW) σε αεροδρόμιο παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων του, μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΔΑΑ, είναι η προστασία της Βιοποικιλότητας στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα βιοπαρακολούθησης προκειμένου να εντοπίσει, να καταγράψει και να επηρεάσει θετικά τα σημαντικότερα οικοσυστήματα, τη διαχείριση της πανίδας και κυρίως των πτηνών προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι πρόσκρουσης τους σε αεροσκάφη καθώς και την διαχείριση του τοπίου του αερολιμένα με βάση λειτουργικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Παράλληλα, συνεχίζεται για 7η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Υγρότοπου της Βραυρώνας και Παράκτιας Θαλάσσιας Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΔΖ) του Δικτύου Φύση 2000.

πηγή: anatakti.gr

1 σχόλιο:

  1. Kριμα που δεν ειχαμε ενημερωθει γι αυτην την λαμπρη τελετη και την βραβευση του Ελ.Βενιζελος ,εμεις ΟΙ ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ,κατοικοι της Αρτεμιδας και των Σπατων......θα ειχαμε φροντισει να παρευρεθουν τα παιδια με λευχαιμια που μενουν στην περιοχη που φιλοξενει το Radar,θα ειχαμε προσκομισει επισης συγκλονιστικα ντοκουμεντα απο την απιστευτη '' βιοποικιλοτητα '' που παρουσιαζει ο βυθος της θαλασσας μας απο τα ανεπεξεργαστα λυματα του αεροδρομιου που κατεληγαν σ'αυτην επι 6 τουλαχιστον χρονια,θα ειχαμε φροντισει να παρευρεθουν οι μαθητες της Αρτεμιδας που επι 14 χρονια διαβιουν,μελετουν και αναπαυονται υπο τους ...γλυκους ηχους 85-90Dbs!!!!!!!μεγεθη χαρακτηρισμενα ακρως επικινδυνα για την υγεια απο τον Π.Ο.Υ....θα ειχαμε φερει την μελετη που εκπονησε ο δημος σε μια απελπισμενη προσπαθεια να προστατευσει την πολη και να απαντησει στα εντελως ψευδη δελτια περιβαλλοντικης ''ευαισθησιας'' του αεροδρομιου και την χρηματοδοτημενη απο την διοικηση του Ελ.Βενιζελος(!!!!!) μελετη θορυβου που κατεληγε οτι,η πολη ΔΕΝ εχει προβλημα θορυβου συνεπως πρεπει να μειωθει το προστατευτικο νυχτερινο ωραριο!!!!!θα ειχαμε φερει λοιπον αυτην τη μελετη που αποδεικνυε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτο που βιωνουμε 14 χρονια τωρα απο την εντελως απαραδεκτη σταση των 13!!!!!!!! επιστημονων της ειδ.υπηρεσιας ''περιβαλλοντος'' ,την απιστευτη ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ,την αυξημενη ατμοσφαιρικη ρυπανση και την καταστροφη της θαλασσας μας.Να βραβευθει το Ελ.Βενιζελος λοιπον!!ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ και να ειμαστε εκει να χειροκροτουμε την ΑΠΑΞΙΩΣΗ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ,την ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΝΟΜΩΝ και ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ,την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ''ΑΜΕΛΕΙΑ'' που επιμελως επιδεικνυουν οι ΕΙ-Δικοι του επιστημονες προς τους θιγομενους πολιτες,να βραβευθει και για τα γρηγορα αντανακλαστικα του,τα γρηγορα κι αποτελεσματικα που καταφερνουν 14 χρονια να δημιουργουν ''σχεσεις με τις τοπικες κοινωνιες'' με μικροπαροχες ικανες να εξασφαλιζουν την τοπικη ΟΜΕΡΤΑ φιλοδοξων παραγοντισκων,να βραβευτει τελος και για την παγκοσμια πρωτοτυπια....του να βραβευεται για την ...οικολογικη του ευαισθησια Η ΠΛΕΟΝ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ κι ολα αυτα στο βωμο του ΚΕΡΔΟΥΣ και της ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή