Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ ΚΑΙ Ν. ΜΑΚΡΗΣ



Ας συνδέσουμε λοιπόν τα κομμάτια κυβερνητικών νομοθετικών και Διοικητικών εφαρμογών για να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα

1) ΣΕ ΙΣΧΥ:
α) Αρ. 14 και 15 του Ιδρυτικού νόμου 1397/83 Του ΕΣΥ: Το Κράτος παρέχει ΚΥ, δηλαδή Α’ βάθμια, που το έργο τους (σκοπός)
είναι η πρόληψη, οι Α’ βοήθειες και η παρακολούθηση της υγείας των Ελλήνων
β) Οργανικές διατάξεις ΚΥ Σπάτων, Ν Μάκρης Ραφήνας: Έχουμε υπό τη Διοίκηση Σισμανογλείου ΚΥ, στα Σπάτα και στη Ν Μάκρη που λειτουργούν σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό τους (24ωρη λειτουργία) και κάπου στη Ραφήνα που δεν λειτουργεί διότι από το 2006 ο οργανισμός του γράφει ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας του θα οριστούν με νέα Υπουργική απόφαση...
γ) έχουμε την έγκριση ΕΣΠΑ 500000 ευρώ για την κατασκευή του ΚΥ Ραφήνας, χωρίς όμως να έχουμε την Υπουργική απόφαση των λεπτομερειών λειτουργίας του ( που ακριβώς στη Ραφήνα; με τι οργανικό ή και μετακινούμενο από άλλους οργανισμούς, προσωπικό; Πόσο; Μέχρι τι ώρα; εφόσον ως αστικού τύπου δεν διανυκτερεύει; Κτλ).
δ) Εχουμε επίσης την έγκριση πολύ μεγαλύτερου κονδηλίου για κατασκευή μικρού γενικού νοσοκομείου 100 κλινών στο χώρο του ΠΝΑ, (που εφημερεύει και είναι άσχετο του ΚΥ Ραφήνας) χωρίς όμως να έχουμε τη νομοθετική κατάργηση του οργανισμού ΠΝΑ, το οποίο στην ΒΟΖΙΘ-6Α7.. Υπ. Απ. που πέρνει ΦΕΚ εντός μηνός, αναφέρεται κατά την ισχύ του, ως Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών. Η άνω Υπ. Απ. συνιστά το επί θητεία 2 ετών ΔΣ του ενιαίου Διοικητικά φορέα μας ( ΣΝΙ με τα της δια νόμου ισχύουσας λειτουργίας τους ΚΥΣ και ΚΥΝΜ / παράρτημα ΣΝΙ - 1ο θεραπευτήριο ΙΚΑ / Αμαλία Φλέμινγκ / Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

2) Σε μορφή Διοικητικών προφορικών ανακοινώσεων έχουμε όλα όσα σύμφωνα με την ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:
α) Την προ 2μήνου ανακοίνωση του Αν Διοικητή κ. Σμέρου και στα δύο Κ.Υ. Σπάτων και Ν.μάκρης ότι υπάρχει σκέψη` τα ΚΥ να κλείνουν στις 3μμ και την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Διοικήτριας κ. Οικονόμου, που έγινε στο Κ.Υ.Ν.Μ. ότι αυτό θα εφαρμοστεί από τις 16 Μαρτίου 2012.

3) Την « σθεναρή» Κυβερνητική θέληση με την μη κατάργηση των ισχυόντων του ΕΣΥ, για παροχή υπηρεσιών υγείας (και Α’ βάθμιας ) στους Έλληνες σύμφωνα με την ισχύ των αρ.1 και 2 του Ν 1397/83 που λένε ότι την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών σε όλους τους Έλληνες ισότιμα και ανεξάρτητα από την κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική τους κατάσταση έχει το Κράτος

4) Την γιγάντια απόδειξη της Κυβερνητικής υποκρισίας «Κρατήστε τους νόμους μόνο για βιτρίνα» και της ουσιαστικής συνειδητής θέλησής της «κλείστε τα πάντα παρανομώντας» με τους ακόλουθους τρόπους:
- Ο κόσμος δεν δικαιούται να διαμαρτυρηθεί για κατάργηση των Υπηρεσιών υγείας, (δηλαδή για την πραγματικότητα) εφόσον όλοι οι νόμοι λένε ότι όλες οι πότρες παροχής Υπηρεσιών παραμένουν ανοιχτές. Αν τώρα όλοι τις βρίσκουν κλειστές φταίει μόνο ο τεμπέλης λειτουργός και επαγγελματίας υγείας. (πχ. ο ένας και μοναδικός νοσηλευτής που κατά μέσο όρο καλύπτει τμήματα των 50 κλινών, χώρια τα φορεία, στα νοσοκομεία σήμερα). Ποτέ η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι.. Για να την προφυλάνε, αλλά και για να εξασφαλίζουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Κρατικές επενδύσεις που έπεσαν έξω και φόροι που βαρύνουν τους πολίτες) τα κονδύλια των εν ενεργεία βάσει ισχύουσας νομοθεσίας φορέων υγείας (πχ ΚΥΣ και ΚΥΝΜ 24ωρης λειτουργίας). Κι αν κάποιος ιδιαζόντως δύσπιστος τολμήσει να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για την κατάργηση των φορέων υγείας φέρει έως και βαρύτατες ποινές φυλάκισης για συκοφαντία της Βουλής. Ποια κατάργηση; Την ισχύουσα νομοθεσία δεν τη βλέπει;
- Οι μόνοι που μπορούν να διαμαρτυρηθούν ώστε ο στόχος να μην επιτευχθεί είναι οι ίδιοι οι λειτουργοί και επαγγελματίες υγείας μαζί με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Όμως, την εφαρμογή του παράνομου στόχου του κλεισίματος των υπηρεσιών όπως των ΚΥ Σπάτων και Ν μάκρης, αλλά και πολλών άλλων, αναλαμβάνουν κατά βάση οι Διοικήσεις, όπως και το έκαναν. Ήδη ανακοίνωσαν ότι τα ΚΥΣ και ΚΥΝΜ κλείνουν μετά τις 3μμ. Την πάταξη κάθε αντίδρασης από τους εργαζόμενους αναλαμβάνουν κατά βάση οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις αν λειτουργούν όπως λειτουργεί το Σωματειο του Σισμανόγλειου (ΣΝΙ) που σιωπά μπροστά στο θέμα μετακινήσεων προσωπικού που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Διοικήτριά του ως μέτρο της εκ των ενόντων κάλυψης αναγκών. Για τις ιδιάζουσες, δε περιπτώσεις εκείνων των εργαζόμενων που δεν σιωπούν, δραστικό μέτρο για να σιωπήσουν αποτελεί η κατά μέτωπο ανακοίνωση της Διοικήτριας που μεταφράζουμε ως απειλή και μόνο έναντι των εργαζόμενων, ότι θα μετακινηθούν ΕΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗ ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ από τα ΚΥ. Οι δε εναπομείναντες, οργανικοι και μη, θα μετακινούνται μετά τις 3μμ σε ένα Κέντρο Εφημερίας που πουθενά δεν προβλέπεται και με κανέναν νόμο δεν υφίσταται, πλην όμως προορίζεται να εξυπηρετεί το 1/3 του πληθυσμού της Αττικής σε Α’βάθμιο αλλά και Β΄βάθμιο εν μέρει επίπεδο (10 κλίνες Βραχείας!!!). Εφόδια αυτής της εξυπηρέτησης αποτελούν, α) Στα χαρτιά: 4 μονάδες υγείας (μικρό Γεν. Νοσοκομείο, ΚΥ Ραφήνας, ΚΥΣ, ΚΥΝΜ) με κονδύλια για τα 2 πρώτα εγκεκριμένης κατασκευής, για τα δύο δεύτερα και 24ωρης λειτουργίας . β)Στην πράξη: Κανένα μικρό Νοσοκομείο και ούτε ΚΥ Ραφήνας. Αυθαίρετος χρονικός περιορισμός λειτουργίας των ΚΥΣ και ΚΥΝΜ κατά τα 2/3 και απογύμνωσή τους από το ήδη ελάχιστο προσωπικό τους που κατακρεουργημένο από τις μετακινήσεις στο φορέα υποδοχής (ΣΝΙ) αυθαίρετα αναλαμβάνει την όλη εξυπηρέτηση, και μάλιστα σε «αυθαίρετο κτίσμα». Αν τώρα οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρηθούν για τη μετά τις 3μμ μετακίνησή τους ακόμα και αν είναι οι οργανικοί... 15000 Δημόσιους Υπάλληλους υποχρεούται η Κυβέρνηση να απολύσει το επόμενο διάστημα. Μήπως να ξανασκεφτούν τη διαμαρτυρία τους μπάς και βρεθούν μέσα σ’ αυτούς; Διότι ναι μεν εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας από τις απολύσεις...όχι όμως από το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων...;;;;!!!
Μια και μόνο παράταξη του Σωματείου που στηρίζει τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται και αποδεικνύουν όλα τα κακώς κείμενα στα ΚΥ Σπάτων και Ν. Μάκρης. κατέθεσε σχετικό τους κείμενο στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και το θέμα «απειλή διώξεων με στόχο το κλείσιμο των ΚΥ» περνάει από το Γεν. Συμβούλιο τις επόμενες μέρες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και πρέπει και οφείλουν να παρέμβουν δυναμικά για την προστασία των εργαζόμενων στα ΚΥΣ και ΚΥΝΜ αλλά και την προστασία όλων των φορέων υγείας (ειδικά της Α’ βάθμιας) που βομβαρδίζονται με τέτοιες απαράδεκτες τεχνικές συρρίκνωσης.
Οι οργανώσεις όμως αυτές –ξεπουλημένες δυστυχώς στην πλειοψηφία τους- μάλλον δεν φτάνουν να προασπίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων του πασχίζουν για τη δουλειά τους. Και όλοι εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δουλειά τους είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας όλων εμάς που κατοικούμε στην Ανατολική Αττική. Επιβάλλεται λοιπόν κι όλοι εμείς να πιέσουμε το Υπ. Υγείας μέσα από ΜΜΕ, τοπικούς φορείς Δήμων και Περιφέρειας και κάθε άλλο μέσο να ξεκαθαρίσει με ποια δικαιοδοσία οι Διοικήσεις ανακοινώνουν το κλείσιμο των φορέων αυτών; Καταργείται η Α’ βάθμια φροντίδα Υγείας; Πού είναι οι νόμοι που το λένε; Πως τολμούν να ανακοινώνουν ότι κλείνουν φορείς υγείας, ενώ παρακρατούνται ασφάλιστρα και φόροι από όλους μας για τις υπηρεσίες τους; Με ποιανού το ονοματεπώνυμο διατηρούνται φορείς υγείας – φαντάσματα μόνο στα χαρτιά των νόμων, και μόνο για να διατηρείτε και η υποχρέωσή μας να τους πληρώνουμε σε ασφάλιστρα και φόρους; Για να βγουν οι λεβέντες του Συστήματος να ανακοινώσουν και σε μας, τους φορολογούμενους και ασφαλισμένους, ότι κλείνουν οι φορείς υγείας. Για να το πούνε και σε μας που δε μπορούν να μας απειλήσουν ότι θα «μετακινηθούμε» αλλά μάλλον μας φοβούνται μην τους κατασπαράξουμε. Για ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι μαζί να ξεκαθαρίσει το αφεντικό Λομβέρδος αν δεν καταργεί τα ΚΥ τι τα κάνει τα λεφτά μας που μας υποχρεώνει να του τα δίνουμε για πλήρη λειτουργία τους, ενώ οι Διοικητές του ανακοινώνουν το κλείσιμό του;
Η Νομοθεσία λοιπόν είναι αυτή. Ο Δήμος από όλους τους εργαζόμενους του Κ.Υ. γνωρίζει, ότι η Διοίκηση προφορικά μεν, επίσημα δε ανακοινώνει τη δημιουργία Κέντρου Εφημερίας στο Κ.Υ. Ραφήνας και τη μετακίνηση του προσωπικού των δύο Κέντρων για την κάλυψη της εφημερίας στο Κ.Υ. Ραφήνας.
Οι εργαζόμενοι έχουν ενημερώσει και την ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή τους στο Συνέδριο 7/2-9/2/2012 για όλα όσα συμβαίνουν, μαζί με απειλές μετακινήσεων προς το προσωπικό.


ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Κ.Υ.
YΠΟΜΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΤΩΝ.
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ
(Αρτεμη, Παλλήνη, Γέρακα Ανθούσα, Πικέρμι)

Με έγγραφο που λάβαμε στις 04/04/12 από το Γρ. Διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι το Κ. Υ. Σπάτων, -μετά από 26 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους πολίτες- θα λειτουργεί μόνο σε πρωινό ωράριο δημόσιων υπηρεσιών.

Ωστόσο,
- η γεωγραφική θέση του Κ. Υ. Σπάτων επιβάλλει την παραμονή του ως Κ. Υ. 24ωρης λειτουργίας εφόσον εξυπηρετεί έξι δήμους. Δηλαδή το 1/3 και πλέον, της Ανατολικής Αττικής.
- Η συγκοινωνιακή πρόσβαση στο Κ. Υ. Σπάτων είναι εύκολη. Στάση αστικών λεωφορείων υπάρχει απέξω. Η Αττική οδός δίδει τη δυνατότητα μεταφοράς βαρέως πασχόντων ασθενών στα μεγάλα Νοσοκομεία εντός δεκαλέπτου. Η Διακομιδή με ασθενοφόρο είναι πολύ εύκολη, καθώς εξυπηρετείται από τη Μονάδα ΕΚΑΒ Αρτέμιδας.
- Η μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του, παρέχει δυνατότητα, ασφαλούς αντιμετώπισης και παρακολούθησης του ασθενή μέχρι να βελτιωθεί και να αποχωρήσει για το σπίτι, αλλά και μέχρι μεταφοράς του σε Νοσοκομείο όταν χρειάζεται. Και τούτο συμβαίνει διότι διαθέτει όχι μόνο έμπειρο προσωπικό, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. (απινιδωτή, Παλμικό οξύμετρο, νεφελοποιητή, ηλεκτροκαρδιογράφο, μικροβιολογικό, αλλά και ακτινολογικό εργαστήριο, που μπορεί να ξαναλειτουργήσει. Το πρόσφατο αιτιολογικό ότι η λειτουργία του διακόπηκε λόγω έλλειψης άδειας δεν ευσταθεί.. Ετσι λειτουργούσε ανέκαθεν.
- Προτάσεις, αλλαγής λειτουργίας, εφαρμοσμένης στα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα , χωρίς όμως περικοπή υπηρεσιών, έχουν υποβληθεί από εμάς, όπως μας ζητήθηκε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε απαραίτητη την παραμονή της λειτουργίας του πέραν του πρωινού ωραρίου δημόσιων υπηρεσιών.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε να διατηρήσουμε το έργο μας, που δεν είναι άλλο από τη φροντίδα της υγείας σας.

Αναστασία Ραμπούσκου

πηγή:anatakti.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου