Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ

speira va na attiki1
Περισσότερες από 50 ένοπλες ληστείες ή απόπειρας ληστείας και κλοπές είχαν διαπράξει τα 7 μέλη μιας συμμορίας η οποία δρούσε σε πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής τον τελευταίο χρόνο και εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Θύματα των ένοπλων ληστών ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε είδους και η εξάρθρωση της σπείρας τους επιτεύχθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, με τη συνδρομή φυσικών και τεχνικών μεθόδων καθώς και του ανάλογου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η εξάρθρωση της συμμορίας ήταν θέμα τιμής για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αφού οι πολίτες όλων των περιοχών που έδρασαν τα μέλη της είχαν βυθιστεί στην ανασφάλεια.
Με υατόχρονες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Ιουλίου, συνελήφθησαν έξι Έλληνες, πέντε άνδρες ηλικίας 35, 32, 31, 26, 24 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών, καθώς και ένας αλλοδαπός ηλικίας 27 ετών.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας οι συλληφθέντες ενέχονται σε 33 τουλάχιστον ένοπλες ληστείες και 18 κλοπές μοτοσικλετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και κλοπής, τετελεσμένης ή σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.
Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που είχε διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με επιμέρους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
Πώς «χτυπούσαν»
Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους εστιάζεται στη μεθοδικότητα που επιδείκνυαν στις προπαρασκευαστικές πράξεις και κυρίως στον τρόπο που σχεδίαζαν και οργάνωναν την προσέγγιση και τη διαφυγή τους, από τα καταστήματα που επέλεγαν ως «στόχους».
Πιο αναλυτικά, δημιουργώντας μεταξύ τους ομάδες από δύο έως τέσσερα άτομα και υπό την εποπτεία του 35χρονου συλληφθέντα – ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα – αναζητούσαν νυχτερινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής μοτοσικλέτες, που δεν έφεραν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (π.χ. συναγερμό, αντικλεπτική δαγκάνα) και τις έκλεβαν.
Στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν για να πάνε αλλά και για να φύγουν από τα καταστήματα «στόχους», τα οποία είχαν επιλέξει προσεκτικά, μετά από αυτοψία και κατόπτευση των χώρων, έχοντας ως κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και τις δυνατότητες ασφαλούς διαφυγής τους.
Κυρίως επέλεγαν πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψητοπωλεία, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών και άλλα εμπορικά καταστήματα.
Στα καταστήματα εισέβαλλαν σε ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και με την απειλή πολεμικού όπλου Kalashnikov ή πιστολιού, ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από μερικές εκατοντάδες, ως μερικές χιλιάδες ευρώ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ η λεία της σπείρας παραμένει αδιευκρίνιστη από τους υπευθύνους των καταστημάτων. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας το χρηματικό ποσό, που αποκόμισαν από την εγκληματική δραστηριότητα τους, είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάπραξη των ληστειών είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και γάντια, ώστε να μην μπορούν να αναγνωριστούν ούτε εκ των υστέρων από τα θύματα των ληστειών και τους αυτόπτες μάρτυρες.
Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν τις κλεμμένες μοτοσικλέτες, τις οποίες εγκατέλειπαν σε ερημικές τοποθεσίες ή αγροτικές εκτάσεις, συνήθως κοντά στους τόπους διάπραξης των ληστειών και διέφευγαν με άλλα οχήματα, που οδηγούσαν άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει 18 μοτοσικλέτες από τις περιοχές Χολαργού, Παπάγου, Γέρακα, Νέου Ψυχικού, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και διαφόρων συνοικιών της Αθήνας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση τυχόν περαιτέρω κλοπών.
speira2
Οι «στόχοι» τους
Ενδεικτικά, οι ένοπλες ληστείες που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζονται:
• Στην περιοχή των Σπάτων 2 ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων
• Στην περιοχή της Ραφήνας 2 ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μία σε σούπερ μάρκετ
• Στην περιοχή του Γέρακα, 5 ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, δύο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μία σε πρακτορείο Ο.Π.Α.Π. και μία σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.
• Στα Γλυκά Νερά μία ληστεία σε σούπερ μάρκετ.
• Στις περιοχές Κορωπίου και Παιανίας δύο ληστείες σε σούπερ μάρκετ.
• Η σπείρα όμως είχε χτυπήσει και σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα στα Βριλήσια, στην Αγία Παρασκευή, στο Νέο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι.
ΠΗΓΗ natioanatolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου