Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Oλονύκτια μάχη στην Κερατέα



Να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και να απομακρύνουν οριστικά τον κίνδυνο να προκληθούν καταστροφές σε κατοικίες από τις φλόγες καλούνται πλέον οι χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο της Κερατέας.


Τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου και κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατοίκων και εθελοντών συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η πυρκαγιά στη θέση Σάκκα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα και το βάρος των επίγειων δυνάμεων έχει πέσει πλέον στον περιορισμό των εστιών στη θέση Λάκιζα.

Το μήκος του πύρινου μετώπου έφθασε κάποια στιγμή ακόμα και τα δύο χλμ., ενώ φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο ο κίνδυνος να φθάσει η φωτιά στην παλιά χωματερή, όπου βρίσκονται θαμμένοι τόνοι σκουπιδιών. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι τεράστια, ενώ αρκετοί είναι οι εθελοντές κάτοικοι των περιοχών αυτών που συνεχίζουν να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν το έργο της κατάσβεσης. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί εκκένωση οικισμών, ωστόσο έντονη παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λάκιζα, όπου ορισμένες εστίες πυρκαγιάς θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να πλησιάσουν επικίνδυνα σε αυλές σπιτιών. Ο καπνός είναι πυκνός και σε αρκετά σημεία του πύρινου μετώπου η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Φλόγες έκαναν «στάχτη» δέντρα, χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια τόσο στη Σάκκα όσο και στη Λάκιζα, με τις φωτιές να εκδηλώνονται στις 14.55 και 15.25 το μεσημέρι αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτοικοι με λάστιχα και κουβάδες στα χέρια έβρεχαν τις στέγες και τις αυλές των σπιτιών τους, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν με αγωνία από τα μπαλκόνια την εξέλιξη της επιχείρησης.

Στο «πόδι» η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Και στα δύο συμβάντα επιχειρούν συνολικά 120 πυροσβέστες με 46 οχήματα και 56 μέλη πεζοπόρου τμήματος. Δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από μεγάλες εστίες φωτιάς μέχρι τη δύση του ηλίου.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεση των πυρκαγιών συμμετέχουν και έξι οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του στρατού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 50 στρατιώτες.

Ενθαρρυντικό στοιχείο παραμένει το γεγονός πως οι άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι ισχυροί.

Φλόγες κοντά σε κατοικίες στο σημείο Σάκκα Κερατέας
Φλόγες κοντά σε κατοικίες στο σημείο Σάκκα Κερατέας


Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο σημείο Σάκκα
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο σημείο Σάκκα


Σάκκα: Η φωτιά εκτείνεται κατά μήκος της πλαγιάς
Σάκκα: Η φωτιά εκτείνεται κατά μήκος της πλαγιάς


Δίπλα στα σπίτια τα πυροσβεστικά οχήματα
Δίπλα στα σπίτια τα πυροσβεστικά οχήματα


Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Αττικής.

zougla.gr

1 σχόλιο: